3 984 fietsen in gevondenfietsen.be op zoek naar rechtmatige eigenaar

Geregeld vindt de politie fietsen terug waarvan de eigenaar onbekend is. Ook heel wat achtergelaten weesfietsen wachten op hun eigenaar. Al deze fietsen verzamelen de vijf Vlaamse provincies op de website gevondenfietsen.be. Ondertussen zoeken al 3 984 fietsen in de gloednieuwe databank van gevondenfietsen.be hun rechtmatige eigenaar.

Het provinciaal fietsbeleid focust zich voornamelijk op de aanleg en verbetering van fietsinfrastructuur. Maar fietsbeleid omvat ook het creëren van optimale omstandigheden voor weggebruikers als stimulans om van deze fietsinfrastructuur gebruik te maken. Met initiatieven zoals de Fietsbox langs fietsostrades en nu ook gevondenfietsen.be streeft de provincie Antwerpen ernaar om hieraan bij te dragen.

De vijf Vlaamse provincies slaan daarom de handen in elkaar om gevonden fietsen terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. Zij werken hiervoor samen met Bikebank, die het registratieplatform aanbiedt.
Op de website gevondenfietsen.be vind je niet alleen je teruggevonden fiets terug, als fietseigenaar kan je er ook jouw eigen fiets registreren. Hoe meer specificaties en kenmerken een fietseigenaar ingeeft, hoe groter de kans op herkenning bij een eventuele vondst en een hereniging met je tweewieler.

Fietsdieven houden geen rekening met gemeente- of provinciegrenzen. Daarom zetten alle Vlaamse provincies hun schouders mee onder dit project. Ondertussen werken al meer dan 200 politiezones en gemeenten met de databank. De volgende maanden maken we er werk van om ook de andere politiezones en gemeenten te overtuigen om gevonden fietsen in de databank te registreren. Wanneer zoveel mogelijk politiezones en gemeenten meewerken en fietseigenaars hun fiets registreren, vergroot immers de kans op het terugvinden van een fiets. Op dit zoeken bijna 4 000 fietsen hun rechtmatige eigenaar.

Met minimale inspanningen, maximale winst boeken, dat is de ambitie. Met beperkte tijdsinvestering voor de meewerkende gemeenten en politiezones en ook voor de burger die op een eenvoudige manier zijn verloren of gestolen fiets kan zoeken op de website, is alvast het opzet van de provincie Vlaams-Brabant om mee deel uit te maken van het project rond gevondenfietsen.be, klinkt het bij de provincie Vlaams-Brabant.

Ook in Limburg wordt de fiets steeds populairder. Meer en meer mensen ontdekken de voordelen van een fikse fietstocht of gebruiken de (elektronische) fiets om zich naar het werk of de school te verplaatsen. Daarom blijft ook de provincie Limburg hun inwoners sensibiliseren om hun tweewieler veilig en slotvast achter te laten. Fietsdiefstallen zijn immers vaak gebruiksdiefstallen. Dit wil zeggen dat de gestolen fiets achtergelaten wordt zodra de dief op zijn nieuwe bestemming is toegekomen. De politiediensten pikken deze achtergelaten fietsen op en proberen ze te herenigen met de rechtmatige eigenaar. Als de fiets gemerkt is met een uniek nummer, gaat de hereniging vlot. De anonieme fietsen worden op de website gevondenfietsen.be geplaatst. Zo kan je als eigenaar zelf op zoek naar jouw gestolen fiets. 

Met deze hernieuwde samenwerking tussen de Vlaamse provincies hoopt de provincie Oost-Vlaanderen de hooiberg ook voor Oost-Vlaamse fietsers aanzienlijk te verkleinen. Het Oost-Vlaams Provinciebestuur probeert samen met de Oost-Vlaamse steden en gemeenten zoveel mogelijk mensen te verleiden om voor de fiets te kiezen, door de aanleg van veilige en comfortabele fietsinfrastructuur en tal van andere initiatieven. De fiets is immers een essentieel element in de transitie naar een duurzamere mobiliteit. Fietsen is niet alleen goed voor het klimaat, het is ook gewoon goed voor de gezondheid. Een gestolen fiets zorgt voor veel kopzorgen en kan er jammer genoeg voor zorgen dat mensen ontmoedigd raken om nog langer de fiets te gebruiken – zelfs wanneer ze nog over een andere fiets beschikken of er snel een nieuwe op de kop kunnen tikken. Het platform gevondenfietsen.be maximaliseert de kans dat ze zo snel mogelijk terug op hun eigen vertrouwde tweewieler kunnen springen!